Zelf aanleggen

Kunstgras is eenvoudig zelf aan te leggen aan de hand van het onderstaande 7 stappenplan:

  1. Zorg voor een stabiele ondergrond, vlak en drainerend. Bij een goede waterdoorlatende ondergrond volstaat een onderbouw van 5 - 10 cm zand die goed is aangetrild en uitgevlakt. Indien de ondergrond slecht waterdoorlatend is (bv. kleigrond), dan is een onderbouw van 15 cm zand/lavazand gewenst. Zorg ervoor dat deze ook goed is aangetrild.

    Algemeen: zorg voor een goede ondergrond die is afgewerkt met opsluitbandjes of steen. Houdt het zandbed, afhankelijk van de hoogte van het kunstgras, circa 2 cm onder de opsluitrand of het straatwerk. Voor optimale veiligheid onder speeltoestellen zijn er matten verkrijgbaar van verschillende diktes, die voor extra valdemping zorgen.  

  2. Stabilisatiedoek neerleggen en op maat snijden met een stanleymes. Indien de oppervlakte niet uit één stuk stabilisatiedoek gehaald kan worden, dienen de verschillende stukken stabilisatiedoek ca. 20 cm te overlappen.

  3. Rol het gras uit en snijd het op maat met een stanleymes. Snijd aan de onderkant om beschadiging van de vezels te voorkomen.

  4. Leg het gras zo neer dat u vanaf de zichtzijde in de vleug kijkt.

  5. Kunstgras verlijmen: snijd het gras zo dicht mogelijk langs de vezel af en leg het circa 2 mm van elkaar. Let op de vleug. Sla de twee stukken kunstgras beiden vervolgens over de hele lengte 20 cm om en leg de tape eronder. Haal de folie van de tape en sla eerst één kant van het gras terug en druk dit goed aan. Sla vervolgens de andere kant van het gras terug en druk dit goed aan. Druk de naden tenslotte nog een keer goed aan door er met bijvoorbeeld een dunne plank onder je voet overheen te lopen. Dit verdeelt de druk gelijkmatig en de complete naad zit goed vast.

  6. Gras opborstelen met een harde bezem, zodat de grassprieten rechtop staan.

  7. Strooi het gras in met droog kwartszand (0,2 - 1,00 mm korrel), indien noodzakelijk of gewenst. Dit is afhankelijk van het grassoort en de toepassing. Verdeel de zakken zand over de oppervlakte en veeg het in. De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras. Hierbij adviseren we circa 5 - 10 kg per m2, ter ondersteuning van de grassprieten, dit zodat de sprieten minder snel plat gaan liggen. Langs de randen kan het gras vastgezet worden met speciale grondpennen.

Aanleg service

Het aanleggen kunnen wij ook voor u doen! We hebben hiervoor een samenwerking met een gespecialiseerd hoveniersbedrijf die al uw tuinwensen voor u kan realiseren.

meer informatie

Scroll naar boven