Zelf kunstgras aanleggen? Dat kan zeker!

Home » Zelf kunstgras aanleggen

Hoe kan ik kunstgras zelf aanleggen?

Wilt u graag kunstgras in uw tuin en dit ook zelf aanleggen? Of wilt u graag een andere locatie voorzien van kunstgras dat niet van echt te onderscheiden is, zoals een sportveld? Onze specialisten hebben een uitgebreide instructie ‘aanleggen kunstgras’ ontwikkeld. Aan de hand van onze handleiding kunt u kunstgras zelf leggen in uw tuin of op uw terras. U vindt hier ook ons overzicht met alles wat u nodig heeft om zelf kunstgras te plaatsen.

In ons duidelijke 8-stappenplan vertellen wij u alles over kunstgras plaatsen. Daarnaast kunt u natuurlijk onze uitgebreide instructievideo bekijken. Zo wordt het zelf aanleggen van kunstgras heel eenvoudig!

Kunstgras zelfstandig aangelegd

Kunstgras zelfstandig aangelegd

De juiste hulpmiddelen voor het zelf aanleggen van kunstgras

De professionals van Kunstgrasgigant werken met verschillende hulpmiddelen. Hieronder vindt u een handige checklist om te kijken of u alles bij de hand heeft bij het plaatsen van uw kunstgras:

 • Een kruiwagen
 • Een schep
 • Straatzand
 • Betonbandjes
 • Een trilplaat
 • Waterpas
 • Straathamer
 • Meetlint
 • Scherp stanleymes

ZELF KUNSTGRAS LEGGEN MET ONS 8-STAPPENPLAN

Stap 1: Ondergrond
Stap 2: Stabilisatiedoek
Stap 3: Uitrollen
Stap 4: Snijden
Stap 5: Verbinden
Stap 6: Vastzetten
Stap 7: Opborstelen
Stap 8: Zand strooien


1. Zorg voor een stabiele ondergrond, vlak en drainerend.

Als u zelf kunstgras gaat leggen, is het belangrijk dat de ondergrond stabiel, vlak en drainerend is. Stel uzelf de volgende vragen om de hoogte van de onderbouw te bepalen.

Is het een goede waterdoorlatende ondergrond? Dan volstaat 5 – 10 cm zand. Is de ondergrond slecht waterdoorlatend, zoals kleigrond? Dan is 15 cm zand gewenst. Zorg ervoor dat de ondergrond goed is aangetrild en uitgevlakt, eventueel afgewerkt met opsluitbandjes of steen. Houd het zandbed, afhankelijk van de hoogte van het kunstgras, circa 1 (kort kunstgras) – 3 cm (kunstgras hoger dan 40mm) onder de opsluitrand of het straatwerk.

2. Stabilisatiedoek neerleggen en op maat snijden met een stanleymes.

Gebruik een stanleymes om het stabilisatiedoek op maat te snijden. Kan de oppervlakte niet uit één stuk stabilisatiedoek gehaald worden? Zorg er dan voor dat verschillende stukken stabilisatiedoek circa 20 cm overlappen als u zelf kunstgras gaat aanleggen.

3. Rol het gras uit en leg het gras zo neer dat u vanaf de zichtzijde in de vleug kijkt.

Zorg ervoor dat u de grasmat zo uitrolt dat u vanaf de zichtzijde in de vleug kijkt. Weet u niet wat de vleug is? Dit is de vezelrichting van de grasmat. Het is aan te raden om het gras te leggen in de richting van de plek waar u het meest naar het kunstgras kijkt.

4. Op maat snijden met een stanleymes

Gebruik hiervoor een scherp stanleymes. Mogen wij een tip van onze professional delen? Snij aan de onderkant van de grasmat, zo voorkomt u dat de vezels beschadigen. Heeft u meerdere stukken die u moet verbinden? Snijd de eerste twee stikselnaden van de kant die u moet verbinden weg. Dit noemen we schoonsnijden van de grasmat. Leg de grasmatten vervolgens circa 2 mm van elkaar.

5. (optionele stap) Meerdere stukken kunstgras met elkaar verbinden

Sla beide stukken kunstgras, over de gehele lengte 20 cm om en leg de tape eronder. Verwijder de folie van de tape en sla de stukken grasmat één voor één terug en druk deze goed aan. Druk de naden goed aan. Bent u bang dat het niet strak genoeg tegen elkaar is gedrukt? Bind dan een dunne plank onder uw voet en loop over de naden heen. Hierdoor wordt de druk gelijkmatig verdeeld en zit de complete naad goed vast.

6. Na het kunstgras leggen kunnen de randen van het gras vastgezet worden met speciale grondpennen.

Start in de hoeken met speciale grondpennen om de grasmatten vast te zetten. Plaats dit rondom het volledige oppervlak om elke meter.


7. Gras opborstelen met een harde bezem.

Doe dit met een harde bezem zodat het zand zich goed verdeelt en de grassprieten recht omhoog staan.

8. Strooi het gras in met droog kwartszand (0,20 – 1,00 mm korrel).

Afhankelijk van de grassoort en de toepassing is dit noodzakelijk of gewenst voor extra stevigheid. Verdeel de zakken met droog kwartszand (0.2 – 1 mm korrel) over de oppervlakte en veeg het met een harde borstel in. De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras. Hierbij adviseren we circa 5 – 10 kg per m² ter ondersteuning van de grassprieten, waardoor de sprieten minder snel plat gaan liggen.

Kunstgras inclusief leggen? Dat kan natuurlijk ook

Heeft u in ons uitgebreide assortiment een mooie kunstgrasmat gekozen? En wilt u zelf het kunstgras niet leggen? Dan staan onze experts voor u klaar. Onze aanlegservice is speciaal ontwikkeld voor het aanleggen van kunstgras in de tuin en op uw terras of balkon. Wij kunnen uw kunstgras perfect aanleggen en afwerken zodat u jarenlang plezier heeft van uw gras.

Voor het aanleggen van kunstgras hebben wij 4 verschillende pakketten ontwikkeld. Afhankelijk van uw wensen en bijvoorbeeld de ondergrond waarop het kunstgras aangelegd moet worden, krijgt u een duidelijk overzicht van de kosten. U kunt eenvoudig een offerte aanvragen voor uw kunstgrasveld inclusief leggen. Vul uw gegevens in en binnen 48 uur ontvangt u een duidelijke offerte inclusief de kosten voor het aanleggen van kunstgras.

Vakkundige plaatsen van kunstgras

Ons deskundige team heeft ruime ervaring met het plaatsen van kunstgras. U bent dan ook te allen tijde verzekerd van een correcte plaatsing zodat u jarenlang geniet van prachtig kunstgras. Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u tips voor het zelf leggen van kunstgras? Neem dan contact met ons op of kom eens langs op een van onze vestigingen. U bereikt ons telefonisch via 085-902 03 06.

Veelgestelde vragen over kunstgras aan laten leggen:

Hoe legt u kunstgras in uw tuin?
Kunstgras leggen in de tuin of op uw balkon is niet moeilijk. U kunt het veelal zelf doen. Volg onze handleiding of vraag onze experts in onze winkels om advies of hulp. Zij kunnen u alles vertellen hoe u kunstgras legt in uw tuin.

Kunstgras zelf leggen of laten leggen?

De keuze tussen kunstgras zelf leggen of laten leggen is van een aantal zaken afhankelijk. Heeft u een verharde ondergrond waarop het gras gelegd moet worden? Dan is het zeker mogelijk om kunstgras zelf te leggen. Wanneer u een grote onverharde tuin heeft, waar ook nog 5 cm zand aangebracht moet worden onder het kunstgras, dan is het aan te raden om het kunstgras aan te laten leggen. Maar wanneer u handig bent of vaker klussen in de tuin heeft uitgevoerd, dan kunt u ook overwegen het toch zelf te doen.

Aanleg service!

Het aanleggen kunnen wij voor u doen!

Bekijk de prijzen

Kom vandaag nog langs op ons showterrein

Vind uw dichtsbijzijnde vestiging in de buurt

Onze top collectie kunstgrassen

 • TÜV Rheinland getest
 • Veilig én kindvriendelijk
 • 10 jaar garantie

 

Wassenaar deLuxe

Wassenaar Deluxe 2.0

Dit kunstgras soort bestaat uit drie verschillende kleuren vezels en een tweekleurige mosdraad. Dat zorgt voor een bijzonder mooie natuurgetrouwe uitstraling. Dit type kunstgras is ook perfect geschikt voor op uw terras!

€ 24,95 per m2

Blaricum Prestige

Blaricum Prestige 2.0

De UV-stabiliteit zorgt ervoor dat de frisgroene uitstraling behouden blijft op langere termijn. De hoogte, stevigheid en non-directional gestikte vezels maken dat dit kunstgras geschikt is voor zowel sier- als speelgras.

€ 29,50 per m2

Bloemendael Excellent

Bloemendael Excellent 2.0

Als u zoekt naar speelgras voor kleine kinderen dan is de Bloemendael de beste keuze. Door de hoogte van de sprieten en de compacte samenstelling voelt dit kunstgras heerlijk zacht aan.

€ 36,95 per m2

Aerdenhout Superieur

Aerdenhout Superieur 2.0

De unieke C-vormige vezel maakt dat dit kunstgras soort een zeer sterke veerkracht heeft en hierdoor uitermate bestand is tegen zware en veelvuldige betreding. Perfect voor spelende kinderen en uw huisdier(en).

 

€ 33,95 per m2