Kunstgras zelf aanleggen

Home » Zelf kunstgras aanleggen

KUNSTGRAS EENVOUDIG ZELF AANLEGGEN?

Wilt u graag kunstgras in uw tuin en het ook zelf aanleggen? Of wilt u graag een andere locatie voorzien van kunstgras dat niet van echt te onderscheiden is, zoals een sportveld? Dan staan wij u graag bij met onze kennis en ruime assortiment! Op deze pagina vindt u uitgebreide leginstructies in een duidelijk 8-stappenplan dat u één voor één volgt voor een prachtig grasveld. Is het de eerste keer dat u zelf kunstgras gaat aanleggen? Bekijk dan eerst de uitgebreide instructievideo zodat u bekend bent met de verschillende stappen. Zo wordt het zelf aanleggen van kunstgras heel eenvoudig!

Kunstgras zelfstandig aangelegd

Kunstgras zelfstandig aangelegd

WAT HEB IK NODIG VOOR HET ZELF AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS?

De professionals van Kunstgrasgigant werken met verschillende hulpmiddelen. Hieronder vindt u een handige checklist om te kijken of u alles bij de hand heeft:

 • Een kruiwagen
 • Een schep
 • Straatzand
 • Betonbandjes
 • Een trilplaat
 • Waterpas
 • Straathamer
 • Meetlint
 • Scherp stanleymes

ZELF KUNSTGRAS LEGGEN MET ONS 8-STAPPENPLAN

Stap 1: Ondergrond
Stap 2: Stabilisatiedoek
Stap 3: Uitrollen
Stap 4: Snijden
Stap 5: Verbinden
Stap 6: Vastzetten
Stap 7: Opborstelen
Stap 8: Zand strooien


1. Zorg voor een stabiele ondergrond, vlak en drainerend.

Als u zelf kunstgras gaat aanleggen, is het belangrijk dat de ondergrond stabiel, vlak en drainerend is. Stel uzelf de volgende vragen om de hoogte van de onderbouw te bepalen.

 • Is het een goede waterdoorlatende ondergrond? Dan volstaat 5 – 10 cm zand.
 • Is de ondergrond slecht waterdoorlatend, zoals kleigrond? Dan is 15 cm zand gewenst.

Zorg ervoor dat de ondergrond goed is aangetrild en uitgevlakt, eventueel afgewerkt met opsluitbandjes of steen. Houd het zandbed, afhankelijk van de hoogte van het kunstgras, circa 3 cm onder de opsluitrand of het straatwerk.

2. Stabilisatiedoek neerleggen en op maat snijden met een stanleymes.

Gebruik een stanleymes om het stabilisatiedoek op maat te snijden. Kan de oppervlakte niet uit één stuk stabilisatiedoek gehaald worden? Zorg er dan voor dat verschillende stukken stabilisatiedoek circa 20 cm overlappen als u zelf kunstgras gaat aanleggen.

3. Rol het gras uit en leg het gras zo neer dat u vanaf de zichtzijde in de vleug kijkt.

Zorg ervoor dat u de grasmat zo uitrolt dat u vanaf de zichtzijde in de vleug kijkt. Weet u niet wat de vleug is? Dit is de vezelrichting van de grasmat. Het is aan te raden om het gras te leggen in de richting van de plek waar u het meest naar het kunstgras kijkt.

4. Snijd het op maat met een stanleymes.

Gebruik hiervoor een scherp stanleymes. Wilt u een tip van de professional? Snij aan de onderkant van de grasmat, zo voorkomt u dat de vezels beschadigen. Heeft u meerdere stukken die u moet verbinden? Snijd de eerste twee stikselnaden van de kant die u moet verbinden weg. Dit noemen we schoonsnijden van de grasmat. Leg de grasmatten vervolgens circa 2 mm van elkaar.

5. (optionele stap) Meerdere stukken kunstgras met elkaar verbinden.

Sla beide stukken kunstgras die u zelf aanlegt over de hele lengte 20 cm om en leg de tape eronder. Verwijder de folie van de tape en sla de stukken grasmat één voor één terug en druk deze goed aan. Druk de naden goed aan. Bent u bang dat het niet strak genoeg tegen elkaar is gedrukt? Bind dan een dunne plank onder uw voet en loop over de naden heen. Hierdoor wordt de druk gelijkmatig verdeeld en zit de complete naad goed vast.

6. Langs de randen kan het gras vastgezet worden met speciale grondpennen.

Start in de hoeken met speciale grondpennen om de grasmatten vast te zetten. Plaats dit rondom het volledige oppervlak om elke meter.


7. Gras opborstelen met een harde bezem.

Doe dit met een harde bezem zodat het zand en de grassprieten recht omhoog staan.

8. Strooi het gras in met droog kwartszand (0,20 – 1,00 mm korrel).

Afhankelijk van de grassoort en de toepassing is dit noodzakelijk of gewenst voor extra stevigheid. Verdeel de zakken met droog kwartszand (0.2 – 1 mm korrel) over de oppervlakte en veeg het met de harde borstel in. De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras. Hierbij adviseren we circa 5 – 10 kg per m² ter ondersteuning van de grassprieten, waardoor de sprieten minder snel plat gaan liggen.

LAAT U LIEVER KUNSTGRAS PLAATSEN?

In ons uitgebreide assortiment kunstgras voor in de tuin heeft u ruime keuze uit verschillende soorten superieure grasmatten. Wilt u graag dat uw kinderen een heerlijke speelruimte* hebben in de tuin, of bent u op zoek naar zacht gras om op zwoele zomeravonden in de tuin te zitten? Kom dan langs bij een van onze vestigingen en bekijk op ons showterrein de verschillende grasmatten. Vertrouwt u toch liever op een professioneel bedrijf dat kunstgras voor u komt aanleggen? Dan zijn we u bij Kunstgrasgigant graag van dienst!

* Bent u van plan om speeltoestellen te plaatsen op het kunstgras dat u zelf heeft aangelegd? Bekijk dan voor optimale veiligheid de matten van verschillende diktes die zorgen voor extra valdemping, zoals de Blaricum Prestige.

Aanleg service!

Het aanleggen kunnen wij voor u doen!

Bekijk de prijzen

Kom vandaag nog langs op ons showterrein

Vind uw dichtsbijzijnde vestiging in de buurt

Onze top collectie kunstgrassen

 • TÜV Rheinland getest
 • Veilig én kindvriendelijk
 • 10 jaar garantie

 

Aerdenhout Superieur

Aerdenhout Superieur

De unieke C-vormige vezel maakt dat dit kunstgras soort een zeer sterke veerkracht heeft en hierdoor uitermate bestand is tegen zware en veelvuldige betreding.

€ 31,95 per m2

Blaricum Prestige

Blaricum Prestige

De UV-stabiliteit zorgt ervoor dat de frisgroene uitstraling behouden blijft op langere termijn. De hoogte en stevigheid van de vezels maken dat dit kunstgras geschikt is voor zowel sier als speelgras.

€ 27,95 per m2

Bloemendael Excellent

Bloemendael Excellent

Als u zoekt naar speelgras voor kinderen en huisdier(en) dan is de Bloemendael de beste keuze. Door de hoogte van de sprieten en de compacte samenstelling voelt dit kunstgras extreem zacht aan.

€ 34,95 per m2

Wassenaar deLuxe

Wassenaar deLuxe

Dit kunstgras soort bestaat uit drie verschillende kleuren vezels en een tweekleurige mosdraad. Dat zorgt voor een bijzonder mooie natuurgetrouwe uitstraling!

€ 22,95 per m2